PALATUL COPIILOR PLOIEȘTI organizează anual o sumă de proiecte educative de nivel județean/regional/național, care implică participarea unui număr foarte mare de copii la activități care îi ajută să se dezvolte, să aprofundeze domeniile de studiu pe care le-au ales, să comunice și să-și împărtășească pasiunile cu alți copii. Constituie totodată un prilej pentru un real schimb de experiență între profesori și pentru dezvoltarea de noi relații comunitare.
Aceste proiecte au fost incluse în Calendarul Activităților Educative Județene/Naționale C.A.E.J/C.A.E.N. și au demonstrat că sunt sustenabile, ajungând la un număr apreciabil de ediții și fiind apreciate de comunitatea copiilor, părinților și a partenerilor.
-
Festivalul Național al Teatrelor de Revistă pentru Copii „Toată lumea râde, cântă și dansează” – 25 ediții
Proiectul își propune promovarea genului teatru de revistă (estradă), prin armonizarea diferitelor compartimente artistice: teatru, muzică ușoară, dans, balet, design vestimentar și scenografie.
Festivalul Național al Teatrelor de Revistă pentru Copii, unic de acest gen în cadrul activităților educative extrașcolare naționale, a parcurs 24 de ediții dintre care 21 de ediții s-au desfășurat în stațiunea Bușteni, locație ce a permis, înafara spectacolelor, și petrecerea timpului liber în natură, drumeții și alte activități recreative.
În anul 2022 a avut loc a 25-a ediție aniversară, la care au participat 215 elevi din 8 județe. Consiliului Județean Prahova a pus la dispoziție sala de spectacole „Europa”, scenă pe care au fost prezentate 8 spectacole, unde chiar s-a râs, s-a cântat și s-a dansat, așa cum sugerează titlul proiectului, timp de 2 zile. Primăria Municipiului Ploiești a susținut financiar organizarea evenimentului, cazarea și masa participanților, premierea copiilor cu diplome, medalii și trofee pentru echipe și pentru soliștii care s-au remarcat, precum și premii în bani. A fost organizată o impresionantă gală a foștilor elevi, care au făcut parte din distribuția spectacolelor în perioada de glorie a Festivalului, actuali profesioniști în domenii artistice și nu numai. Juriul a fost format din profesioniști în domeniu – dna Antoaneta Trifu – prof. de teatru, textieră și inițiatoarea acestui proiect, dna Marcela Țimiraș – regizor coregraf la Teatrul Toma Caragiu, dra Manuela Trifu-referent cultural la Casa Studenților, dl Alin Nicodim – profesor de canto și producător muzical, chiar și o fostă elevă, care s-a lansat pe scena festivalului, actualmente actriță la Teatrul Toma Caragiu – Lăcrămioara Bradoski.
Coordonatoarea proiectului este dna prof. Cristina Bivolan – prof de teatru la Palatul Copiilor Ploiești. Echipa de organizare s-a bucurat de sprijinul dnei Simona Popescu – consilier la Primăria Municipiului Ploiești.
-
Concursul Național de Artă Coregrafică „EuRoDans” – 11 ediții
Dansul este una dintre cele mai îndrăgite arte de către publicul larg, facilitand comunicarea socială. Dansul se adresează atât rațiunii cât și afectului, avand o valoare formativa si contribuind la dezvoltarea personala a copiilor și tinerilor care îl practică.
Printre obiectivele acestui proiect se numără: promovarea artei coregrafice și descoperirea elevilor talentați
Concursul Național de Artă Coregrafică „EuRoDans” a ajuns la cea de-a 11-a ediție, fiind așteptat anual de peste 800 de copii din întreaga țară, care doresc să-și demonstreze abilitățile în fața unui public numeros, dar și familiarizat cu exigențele unui juriu alcătuit din personalități marcante. În anul 2022, Consiliul Județean Prahova a găzduit din nou acest eveniment de anvergură pe scena Sălii Europa, pe care o pune la dispoziție anual cu titlu gratuit. Primăria Municipiului Ploiești a susținut financiar premierea copiilor, acordând diplome, medalii și trofee, precum și premii în bani. Astfel, au fost prezenți 720 de elevi reprezentând 20 de instituții (palate, cluburi, asociații) din diverse zone ale țării: București, Brăila, Galați, Onești, Focșani, Dorohoi, Bacău, Ploiești și Băicoi. Un număr de 33 de coregrafi și-au disputat măiestria în arta dansului, aducînd în fața publicului o paletă bogată de genuri: balet, dans contemporan, dansuri etno-stilizate, show-dance, music-hall, jazz, street dance.
A fost organizată și o secțiune pentru liceele vocaționale de balet, unde au participat Liceul de Coregrafie „Floria Capsali” din București, Colegiul de Artă „George Apostu” din Bacău, Liceul de Artă „Dimitrei Cuclin” din Galați, ceastă secțiune devenind de-a lungul timpului un adevărat regal al dansului academic. Este de altfel unicul concurs de dans de nivel național, care integrează sectorul vocațional și cel extrașcolar, adică elevi care vor deveni balerini profesioniști și elevi care practică dansul în timpul liber, cu scop recreativ dar și pentru a-și cultiva talentul și abilitățile într-un context formativ.
Juriul care a prezidat evenimentul și a recompensat copiii cu numeroase premii și premii speciale s-a bucurat de prezența unui deja celebru balerin român, care profesează în cadrul Companiei Sarasota Ballet Co din America, și care a fost elevul descoperit la Palatul Copiilor Ploiești de dl prof de dans Robert Zahariuc, inițiatorul acestui proiect. Este vorba de Mihai Costache, elevul de ieri, balerinul de azi, care aduce o dovadă în plus faptului că prin muncă și talent cultivat, visele devin posibile.
Nu în ultimul rând, proiectul propune și un simpozion cu tema „Strategii didactice abordate în procesul de predare-învățare-evaluare a disciplinelor coregrafice. Metode și tehnici, mijloace didactice, managementul resurselor”.
Coordonatorii proiectului sunt prof. Robert Zahariuc și Alina Zahariuc. Vă așteptîm cu drag la edițiile următoare!
-
Concursul Județean de informatică – 34 ediții
Concursul județean de informatică de la Palatul Copiilor Ploiești, coordonat timp de treizeci de ediții, până la momentul pensionării, de doamna Constanța Vică - profesor și director al Palatului Copiilor Ploiești în perioada 2004-2017 - a ajuns în anul 2022 la ediția a XXXIV-a.
Tehnica însușită de copii de la o vârstă fragedă, mânuirea instrumentelor și a culorilor utilitarului Paint pentru realizarea desenelor pe calculator, utilizarea procesorului de texteWord și a facilităților oferite de acestea în crearea de povești illustrate, a eseurilor, utilizarea tehnicilor de realizare a unor atractive și interesante prezentări în Power Point, utilizarea internetului ca sursă de informative, constituie o bază pentru evoluția ulterioară a copiilor, orinetându-I spre folosirea unor tehnici din ce în ce mai complexe, transformâdu-i în autodidacți.
Prin acest proiect urmărim să atragem atenția asupra posibilităților oferite de activitatea la cercurile de informatică și matematică în educarea intelectuală și estetică a copiilor, în strânsă legătură cu utilizarea tehnicilor moderne oferite de calculator.
Grupul-țintă a fost reprezentat de copiii de la cercurile de Informatică, Matematică aplicată în tehnica de calcul și Tehnoredactare pe calculator, de la cluburile copiilor din județ și Palatul Copiilor, Municipiul Ploiești.
Secțiunile concursului au fost: PowerPoint, Word, Publisher, Pagini web, Povești ilustrate, Eseuri și Programare în limbajul Scratch.
La ultima ediție a concursului au participat 73 de lucrări realizate în cadrul activității la cerc, care au fost premiate cu locurile I, II, III, menţiuni şi diplome de participare. De asemenea, fiecare profesor coordonator a primit adeverinţă de participare.
Obiectivele proiectului:
-
încurajarea folosirii IT-ului în scop creativ pentru min 100 de copii
-
stimularea spiritului de competiție al copiilor și promovarea valorilor
-
promovarea și stimularea cooperării între școlile gimnaziale, cluburi și palate în vederea creșterii calității în educație
Coordonator proiect: prof Ramona Cantaragiu
-
Concursul Județean de Cultură și Civilizație engleză – 14 ediții
Concursul Județean de Cultură și Civilizație Engleză este concursul care se desfășoară anual spre sfârșitul anului școlar și la care participă câte un echipaj format din 7 elevi de la cercurile cu același profil din județ. Palatul Copiilor Ploiești, Clubul Copiilor Vălenii de Munte, Clubul Copiilor „Martha Bibescu” Comarnic și Clubul Copiilor Slănic sunt instituțiile implicate. Acest concurs îmbină elemente de teatru și de cultură și civilizație, reușind să aducă în prim plan importanța studierii limbii engleze.
Obiectivele specifice ale proiectului:
-
mediatizarea concursului la nivelul cercurilor de cultură și civilizație engleză din județ;
-
dezvoltarea competențelor privind folosirea limbii engleze și a cunoștințelor de cultură și civilizație engleză;
-
creşterea numărului de copii înscrişi la cercurile de cultură și civilizație engleză cu 10%;
-
dezvoltarea motivației și a creativității elevilor de la cercurile respective;
-
diseminarea rezultatelor proiectului/ a concursului în toate cluburile din județ până la sfârșitul anului școlar.
Coordonator proiect: prof Aurelia Filip
-
„Punți literare între culturi și civilizații” – Concursul regional de creație literară „Dimineața unui miracol” – 11 ediții
În lumea contemporană, se simte o scădere acută a interesului pentru cultura și tradițiile românești, oamenii acceptând cu multă ușurință tot ceea ce este străin. Acest lucru determină scăderea stimei de sine a românilor și a elevilor români, care îmbrățișează obiceiuri străine, fără să înțeleagă contextul în care pot fi celebrate, desconsiderând tradiții și obiceiuri naționale, scriitori români, care duc mai departe limba și specificul românesc. Pe lângă acestea, tentaţiile lumii contemporane îndepărtează fiinţa umană de artă, fie ea literară, teatrală, plastică, muzicală. Arta, cu rol benefic în educația elevilor, este aşezată pe ultimul raft al priorităţilor.
Pentru a interveni asupra acestui aspect, ne-am propus să dezvoltăm un proiect, „Punți literare între culturi și civilizații”, care să ajute elevii să se exprime, să-i atragă spre lectură, spre cunoașterea culturii românești, spre aprecierea tradițiilor, dar și spre înțelegerea altor culturi și civilizații, care să le dezvolte abilități utile în cariera profesională. Pentru a ne adapta nevoilor tuturor copiilor, proiectul va combina povestea scrisă cu realizarea de fotografii, picturi și postere. Activitățile proiectului nu se axează doar pe competiție, ci și pe încurajare, motivare, dezvoltare de noi abilități, pe sporirea creativității elevilor, promovarea talentelor și exprimarea liberă a copiilor prin două modalități: scris și imagine.
Obiectivele proiectului sunt:
-stimularea interesului pentru cultura românească,
-înțelegerea elementelor de cultură și civilizație engleză,
-stimularea dorinței de lectură,
-dezvoltarea creativităţii şi descoperirea tinerilor cu aptitudini literare,
-dezvoltarea spiritului de competiţie între elevi şi a capacităţii de comunicare,
-promovarea integrității, a comportamentelor dezirabile.
În prezent, proiectul se află la a unsprezecea ediție, implicând un număr mare de elevi și profesori din multe județe ale țării.
Coordonatori proiect: prof. Mirabela Șerban-Gurău și prof Aurelia Filip
-
Concursul Inter-județean „Maman je t'aime” – 4 ediții
La începutul primăverii sărbătorim ziua mamei, moment în care copiii trăiesc emoții intense. Creativitatea și sensibilitatea lor se manifestă în creații literare. Pentru orice copil, mama este cea mai importanta ființă din viața lui. Prin acest concurs ne propunem ca de ziua mamei, copii sa aiba ocazia de a-și exprima gândurile și sentimentele pentru cea mai iubită ființă de pe pământ.
Prin acest concurs urmăresc să atrag atenţia asupra posibilităţii oferite de activitatea de la cercul de cultură şi civilizaţie franceză în educarea intelectuală a copiilor de toate vârstele.
La concurs, pot participa elevi din palate şi cluburi, cât şi elevi ai şcolilor din oraş şi alte județe din țară. Concursul se desfășoară pe doua secțiuni, o poezie pentru mama în limba francezã și o compunere cu titlul „Mama, te iubesc” în limba francezã. Lucrările vor fi jurizate pe categorii de vârstă. Juriul va fi format din profesori de specialitate. Criteriile de evaluare a lucrărilor: originalitate, sugestivitate, calitatea execuţiei, valoarea estetică.
Coordonator proiect: prof. Andreea Miloiu
-
Concursul Județean de Șah „Trofeul Avantgarde” – 1 ediție
Începând cu anul 2015 şahul a devenit disciplina opţionala (“Educaţie prin şah”) iar impactul a fost unul major astfel că sunt oraşe precum municipiul Iaşi unde acesta este predat în toate grădiniţele. “Sportul minţii” este o sursă de dezvoltare personală pentru copii, astfel că o înfrângere te învaţă să te autoevaluezi, autocunoaşte şi autostapani.
Şahul la nivelul municipiului Ploieşti este bine reprezentat în grădiniţe şi şcoli însă în celelalte localităţi prahovene activitatea este relativ restrânsă la nivel de cluburi.
„Trofeul Avantgarde” își propune să reunească copii din toate colţurile judeţului şi le ofere o sursă de inspiraţie şi motivaţie.
Feedbackul obţinut în urma unui concurs îi oferă elevului, antrenorului sau profesorului şanse de a realiza un profil psihosportiv real şi poate fi o bornă intermediară în dezvoltarea ulterioară pe plan sportiv şi personal.
Obiectivele generale ale acestui proiect sunt:
-
Evaluarea, valorizarea şi stimularea activităţilor cercurilor de şah din Palate, Cluburi ale copiilor, grădiniţe şi şcoli
-
Îmbogăţirea universului cunoaşterii elevilor, conform particularităţilor de vârsta ale acestora prin explorarea laturii competitive a şahului;
-
Cultivarea abilitaţilor de comunicare în relaţiile interumane
La ultima ediție au participat 35 de elevi din 18 școli și gradinițe și 8 echipe.
Coordonator proiect: prof Grigore Petre
-
Concursul Județean cu tematică religioasă „Lumina lumii” – prima ediție
Cultivarea sentimentului religios face ca viața umană să capete sens.
Ora de religie din școli este insuficientă pentru dimensiunea atât de importantă a formării unor caractere și impactul psiho-social pe care credința în Dumnezeu îl poate avea asupra evoluției viitorului adult. Proiectul își propune să vină în întâmpinarea acestei nevoi acute de a valoriza conceptele moral-creștine, valorificând prin diverse activități cu caracter artistic, dar și ecleziastic, cunoștințele dobândite de elevi la disciplina religie, transformându-le în trăire și asumare.
Vom încerca să oferim copiilor și tinerilor adolescenți șansa reîntâlnirii cu Dumnezeu, pornind de la faptele exterioare, către adâncul inimii lor, acolo unde ar trebui să descopere izvorul iubirii. Iubirea este un uriaș plus de cunoaștere, dar acea cunoaștere care nu poate fi captată doar prin concepte, ci și prin trăire și revelație.
Scopul proiectului este de a facilita înțelegerea, asumarea și transpunerea în viața personală și a comunității a cunoștințelor dobândite prin studiul religiei în școală; valorificarea achizițiilor dobândite prin învățarea formală, în cadrul unor experiențe formative de tip nonformal, care au avantajul unui context ambiental și emoțional favorabil, mai ludic, depășind rigorile spațiului școlar.
Un alt deziderat este reconfigurarea relației tradiționale dintre familie-școală-biserică, prin comuniune afectivă și de acțiune, în spiritul solidarității umane.
Prin implicarea în activități educative, filantropice și de voluntariat, un număr cât de mic de copii vor fi îndepărtați de riscul abandonului școlar, al bullyingului, al segregării.
La prima ediție, la secțiunea de muzică religioasă au participat 92 de copii, care au prezentat un adevărat concert cu 19 lucrări - piese corale, solistice, pricesne, dar și muzică psaltică. La secțiunea de creație literară au fost prezentate 24 de lucrări (proză și poezie). La secțiunea artelor vizuale au concurat 46 de lucrări plastice, 8 fotografii și un film documentar de călătorie în Țara Sfântă. Au fost de asemnenea implementate și prezentate 4 proiecte cu tematică religioasă, dedicate sărbătorilor creștine și unor acțiuni filantropice. S-a realizat o excursie tematică cu obiectivul vizitării unor lăcașe mănăstirești, s-au făcut repetiții, s-a cântat la strană, copiii și-au exprimat prin artă aplecarea către spiritualitatea creștină.
Copiii au fost premiați cu diplome și medalii, iar echipele cu trofee
Coordonatori proiect: prof Alina Zahariuc, pr. prof. inspector Mihail Spătaru
-
Concursul inter-regional de Aeromodele Indoor „Cupa Prahova” – 6 ediții
Palatul Copiilor Ploiești este singura instituție din oraș și județ ce desfășoară activități de aeromodelism și navomodelism, înregistrând rezultate meritorii la consursurile interjudețene, naționale și internaționale.
Tehnica însușită de copii de la o vârstă fragedă, mânuirea cu îndemânare a sculelor și dispozitivelor, dar și a cunoștințelor dobândite la școală, înțelegând prin practica de la cercul de aeromodele, teoremele matematice și legile fizicii.
Prin acest proiect se urmărește promovarea activităților desfășurate în cadrul cercului de aeromodelism, înțelegerea construcțiilor corecte a machetelor și compararea execuției acestora cu cele executate la alte cluburi din țară.
Coordonator proiect: prof Marius Ariel Săvulescu