ETNOGRAFIE/FOLCLOR
COORDONATOR:PROF. SORIN ION PETRE
Acest cerc a funcţionat cu denumirea de „Dans popular”. Redenumirea cercului va aduce un plus de valoare activităţii viitoare prin promovarea tradiţiilor din judeţul Prahova dar şi din celelalte regiuni şi zone folclorice din România. Ansamblul de dansuri „Rapsodia Prahovei” are o bogată activitate naţională şi internaţională prin participarea la festivaluri din Franţa, Germania, Danemarca, Serbia, Bulgaria, Turcia, Grecia, Ungaria. Copiii sunt dornici la a cunoaşte tradiţiile naţionale şi de a le transmite mai departe din generaţie în generaţie.
Ansamblul Folcloric ”Rapsodia Prahovei” al Palatului Copiilor, Municipiul Ploiești, depășește 45 de ani de activitate având un bogat palmares în promovarea și păstrarea tradițiilor folclorice din zona Munteniei Subcarpatice.
Dragostea pentru însușirea aprofundată a unor scenarii, ce au fost puse în scenă de personalități ale coregrafiei românești fac din acest grup de dansatori un nume de referință în orașul Ploiești și județul Prahova.
Ansamblul ”Rapsodia Prahovei” al Palatului Copiilor, Municipiul Ploiești, a prezentat primul spectacol în 1970. Depășind 45 de ani de activitate cu un bogat palmares în promovarea jocurilor populare tradiționale, a fost în decursul timpului o școală de artă coregrafică pentru multe generații de elevi care i-au trecut pragul.
Repertoriul coregrafic al grupelor componente ale ansamblului este reprezentativ vetrelor folclorice ale zonei Subcarpaților Prahovei, unde arta populară și-a păstrat un profund caracter autentic.
Multe generații ale ansamlului au evoluat în decursul timpului, în peste 50 de centre reprezentative ale țării, cât și în festivaluri și parteneriate internaționale în majoritatea țărilor Europei și Asia, cu peste 25 de participări.
Valorificarea repertorială a jocurilor populare tradiționale din zona Prahovei cât și includerea în repertoriul selectiv și a altor zone folclorice, fac din Ansamblul de Dansuri Populare ”Rapsodia Prahovei”, al Palatului Copiilor, Municipiul Ploiești un nume de referință pentru folclorul coregrafic, coordonat de 28 de ani de către profesor Sorin Ion Petre.
Experiența artistică:
Festivalurile Naționale de folclor:
-
„Crai Nou” Brașov, edițiile 2015-2018;
-
„Mlădițe Românești” Întorsura Buzăului, edițiile 2016-2018;
-
„Dialogul Artelor” Alexandria, edițiile 2013,2016, 2018;
-
„Brâulețul” Pitești, edițiile 2015,2016;
-
„Alize” Oltenița, edițiile 2014,2019;
-
„Pe-o gură de rai” Focșani, edițiile 2015-2016;
-
„Izvoare Covăsnene” Covasna, ediția 2013;
-
„Generația Mileniului III” București, edițiile 2014,2017;
-
„Batca” Drăgășani, edițiile 2014, 2016.
Festivaluri Internaționale de folclor:
-
„Moineșteanca”, Bacău 2013;
-
„Cununa Sânzienelor”, Găești, edițiile 2016-2018;
-
Am fost ș-om fi”, Sighetul Marmației, edițiile 2015-2018;
-
Primorsko 2017 & Mikrevo 2018 – Bulgaria.